This shiplog highlights two things that are useful to have in the travel suitcase of spaceship Earth.
The perspective: since the last shiplog our spaceship has journeyed 33 million kilometers in the direction of the G Cloud, a destination reached in 10000 years. Prior to arrival we will have a few challenges. Surmountable, but attention should be paid to them. No need to scaremonger. Just make sure you have prepared for travel and put the right things in your travel suitcase.
On 18 Nov 2020, I had the honor to highlight the relations between astronomy, data science and society to our Dutch minister of Education and Science during her visit to NOVA. The presentation I gave reflects a bit this perspective:
…English version still has to come….sorry about that…

Een maand geleden heeft ruimtemissie Osiris-Rex voor de mensheid alvast een bezoek gebracht aan Bennu. Deze near-Earth asteroid, “Aardscheerder” is wetenschappelijk gezien van grote archeologische waarde. De samenstelling van het binnenste van Aardscheerders geeft een directe inkijk in het prille zonnestelsel, tijdens haar vorming, 4.5 miljard geleden. Hun oppervlak is de optelsom van de fysische “weeromstandigheden” in de miljarden jaren sindsdien.De Aarde zal in haar ruimtereis, over ongeveer 150 jaar ” down the road”, Bennu nabij het midden van haar pad vinden. Dat illustreert hoe direct maatschappelijk en astronomisch belang elkaar overlappen bij de studie van Aardscheerders. De nauwkeurige bepaling van hun banen, afmetingen en bestanddelen is essentieel om te bepalen welke Aardscheerders een significant inslagrisico vormen. De inslagkans is nihil op parlementaire tijdschalen van vier jaar, of een menselijke generatie. Maar Bennu, als nummer 2 op de risicolist van mogelijke inslagen is een prachtig voorbeeld dat een ” Delta plan voor ruimtepuin” gewenst is voor de volgende generaties.

Want sommige Aardscheerders komen dichterbij dan onze buitenste ruimtesatellieten, zoals deze animatie laat zien. Echter er zijn honderdduizenden planetoïden. Tienduizenden daarvan komen in de buurt van de Aarde. Hoe vind je ze? En hoe pik je de risicovolle daar weer uit? Dat vereist de kunde van het efficient vissen in oceanen aan digitale afbeeldingen. Dat vissen vereist twee ingredienten: systemen en algorithmen. Een informatie systeem om snel en slim te reizen door de hele data oceaan op zoek naar stukjes data met planetoïden. “ Data mining” in het jargon. Vervolgens heb je algorithmen nodig om die stukjes data te verwerken. NOVA investeert al bijna 20 jaar mee aan het opbouwen van informatie systemen en algorithmes bij ons expertise centrum op Kapteyn. Het begon met de verwerking van de data oceaan van de panoramische camera OmegaCAM ontwikkeld door NOVA voor een nieuwe ESO telescoop. We bouwden een systeem om slim te zoeken naar honderden miljoenen sterrenstelsels.
Datzelfde informatie systeem blijkt nu slim en generiek genoeg om ook te zoeken naar planetoiden. In exact dezelfde hemelafbeeldingen. Alleen al in de OmegaCAM data hebben we tienduizenden planetoide detecties. De ESA Planetary Defense Office heeft ons nu een contract gegeven om hieruit de risicovolle Aardscheerders te vissen en te bestuderen.

Dit programma valt binnen het Target FieldLab project. Al sinds 2009 ontwikkelen we daarin onze technologie voor data mining verder. Met als hoofddoel haar uit te nutten op niet sterrenkundig terrein. Dit doen we tezamen met bedrijfsleven. Met grote jongens, zoals als IBM en Oracle. Maar juist ook met een aantal minstens zo innovatieve Nederlandse MKBers. De toepassingen behelsden woordherkenning in handgeschreven digitale archieven en analyse van hersenscans tbv Alzheimer detectie. En recentelijk de analyse van digitale bodemmonsters en het onderscheid maken tussen feiten en fictie in digitale teksten.
De conclusie is dat de voorsprong die NOVA begin 2000 nam, op wat later Big Data, Data Mining en Data Science ging heten, terugvloeit in toepassingen in maatschappij en economie. Voor onze gezondheid, voor ons cultureel erfgoed, voor onze “Space Safety”. Want data oceanen zijn inmiddels overal om ons heen. En met prachtige vissen.